Jong Vlaanderen (1900-1902)

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 8 jan 2019 om 14:21 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

"katholiek Vlaamschgezind Maandblad en Halfmaandblad", dat in Gent verscheen van januari 1900 tot juli 1902; de laatste vijf maandafleveringen van jaargang 1902 werden vervangen door een boek.

Hoofdredacteurs van het tijdschrift waren René de Clercq, Alfons Sevens en (tot augustus 1901) Amaat van Waesberghe. Het tijdschrift werd opgericht als "Orgaan der Volksinschrijving ten voordeele van het gedenkteeken te Groeninge" (waar in 1902 de zeshonderdste verjaardag van de Guldensporenslag zou worden gevierd) en wilde de handtekeningen verzamelen van alle katholieke Vlamingen. Het blad bevatte rubrieken over binnen- en buitenlandse politiek, boekbeschouwingen, poëzie en proza. Het schreef ook literaire wedstrijden uit: de winnende bijdragen werden opgenomen in het tijdschrift, dat op die manier een band wilde zijn "die alle jonge katholieke Vlaamsche strijders en letterkundigen vereenigt". De meeste afleveringen werden echter door de redactieleden zelf gevuld.

Ook het boek dat de laatste vijf maanden van jaargang 1902 verving, bevatte overwegend bijdragen van De Clercq, vader Theodoor Sevens en zoon A. Sevens.

Auteur(s)

Wim van Rooy; Leen van Dijck