Jageneau, Lambert M.A.

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 12:09 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

(Hoogstraten 29 juli 1879 – 's Gravenhage 11 maart 1946).

Studeerde in Leuven rechten, later ook kunstgeschiedenis en oudheidkunde, maar zonder een diploma te behalen. Terug in Hoogstraten vestigde Jageneau zich als kunstexpert en -handelaar. Als hoofdman maakte hij van de rederijkerskamer Het Eglantierken een schakel in de campagne voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit. Hij was medestichter van een afdeling van het Algemeen-Nederlands Verbond in de Kempen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte hij als penningmeester van het Kempisch Vlaamsch Verbond onder invloed van Thaddeus Spaeninkx en Frans Jacobs betrokken bij het activisme en evolueerde hij van het unionistische kamp naar het extremere Jong-Vlaanderen. Regionaal bedrijvig in Volksopbeuring was hij in oktober 1917 de drijvende kracht achter de stichting van een Groeningerwacht in Hoogstraten en werd hij in november 1917 verantwoordelijk voor het Centraal Vlaamsch Propagandabureau in zijn kanton. In februari 1918 werd hij lid van de tweede Raad van Vlaanderen en in de vergadering van 28 maart 1918 stemde hij voor het verdwijnen van de naam België. Midden november 1918 vluchtte Jageneau naar Den Haag, waar hij van zijn kunst- en antiekhandel een befaamde zaak maakte. Op 19 juni 1920 veroordeelde het Assisenhof van Brabant hem bij verstek tot twintig jaar dwangarbeid en een schadevergoeding.

Samen met Jan Baptist Bellefroid en Florimond Heuvelmans poogde hij invloed uit te oefenen in het Vlaamsch Comité in Den Haag. Later leidde hij met Jan Wannyn het Comité voor Recht en Herstel. Hij oefende een radicaliserende invloed uit op Thomas Debacker. Jageneau stond ook in contact met radicale figuren als Firmin Parasie en Arnold Meijer, de Nederlandse leider van het fascistische Zwart Front. In de zomer van 1940 ondertekende hij de Groot-Nederlandsche Verklaring, waarin De Groot-Nederlandsche Actie, geleid door Karel Heynderickx en Reimond Speleers en gebruikmakend van de Duitse overwinning, een politiek Groot-Nederland bepleitte. Ten slotte speelde hij nog een rol in de stichting van de Nationaal-Socialistische Beweging in Vlaanderen (NSBiV) onder leiding van Bellefroid, Jozef Strijckers en Dries van Rompaey. Persoonlijke contacten met leidinggevende Nederlandse collaborateurs waren aanleiding tot zijn internering in mei 1945. Doodziek werd hij in maart 1946 vrijgelaten. Hij overleed enkele uren later.

Werken

Artikelen in Dietsche Warande en Belfort; De Schelde; Het Vaderland; De Noorderklok.

Literatuur

Zaak Severeyns en Anderen. Akte van Beschuldiging, 1920; 
A.L. Faingnaert, Verraad of zelfverdediging?, 1933; 
L. Buning, 'Jageneau, Lambert Maria Alexander', in NBW, VIII, 1979; 
J.J. van den Berg, '"Dietschland Houzee". De NSB en Vlaanderen 1940-1944', in WT, jg. 53, nr. 4 (1994), p. 217-235 en jg. 54, nr. 1 (1995), p. 13-23; 
J. Huybrechts, Hoogstraten '14-'18, 1995.

Auteur(s)

Gui van Gorp