Hitlerjeugd Vlaanderen (HJV)

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 8 jan 2019 om 14:20 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

opgericht in 1943 op initiatief van Hauptbannführer Bennewitz, leider van de Duitse afdeling van de Hitlerjugend (HJ) in België.

Bennewitz ging ervan uit dat door de scherpe tegenstelling tussen het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) enerzijds en Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap en Algemeene-SS-Vlaanderen anderzijds, de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen als VNV-jeugdorganisatie niet alle Nieuwe Orde-gezinde jongeren bereikte. Omdat tot op dat moment voor deze jongeren enkel de mogelijkheid bestond om als gastlid van de HJ opgenomen te worden (reeds vanaf 1933 bestond er een Hitlerjugend-afdeling in België voor kinderen van Rijksduitsers en Volksduitsers die in België verbleven), wilde Bennewitz een Vlaamse HJ oprichten die zowel Vlaamse als Duitse jongeren zou groeperen. De officiële oprichting van de HJV had plaats op 14 november 1943.

Alhoewel de leiding van de HJV stevig in Duitse handen bleef, werden verschillende functies toegewezen aan Vlamingen, voornamelijk leden van de Germaansche-SS Vlaanderen en van de voormalige Vlaamsche Jeugd. De hoogste post in de HJV die uitgeoefend werd door een Vlaming, was deze van Raf van Hulse, oud-standaardleider van de Algemeene-SS Vlaanderen: Van Hulse werd benoemd tot inspecteur maar kon geen daadwerkelijke invloed laten gelden bij het bestuur van de organisatie. Hij bleek zeer ontevreden en diep ontgoocheld over de gang van zaken bij de HJV. Na de vlucht naar Duitsland in september 1944 kwamen verscheidenen van deze jongeren terecht bij een speciaal Hitler-Jugend-bataljon dat binnen de Division Langemarck was opgericht.

Literatuur

B. de Wever, Greep naar de macht. Vlaams-nationalisme en Nieuwe Orde. Het VNV 1933-1945, 1994; 
B. Crombez, 'De Algemene-SS Vlaanderen', in Bijdragen tot de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, nr. 17 (december 1995), p. 165-202.

Auteur(s)

Bart Crombez