Hellemans, Hilda

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 8 jan 2019 om 13:20 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

(Mortsel 29 september 1895 – Hemiksem 27 februari 1979).

Stichtte in 1921 te Edegem een Vlaamsche Meisjesbond (later ook een Kinderbond) en was een pionierster van de Dietsche Bond voor vrouwen en meisjes Ik Dien.

Hellemans schreef verscheidene toneelstukken met een Vlaams- nationalistische propagandistische teneur waarbij ze het activisme in bescherming nam en pleitte voor amnestie. Hoewel ze slechts voor de eigen bond bedoeld waren vonden deze stukken (in handschrift) toch ook hun weg naar andere kringen. Het stuk Offers verscheen in Gudrun. Piaske is, door talrijke opvoeringen in heel Vlaanderen, het meest bekend. De activist Antoon Jacob, eind 1923 vrijgekomen, betrok Piaske en de schrijfster ervan bij de door hem gevoerde actie voor amnestie ten voordele van August Borms. Het stuk is in 1929 nog eens opgevoerd te Merksem, na Borms' vrijlating en dit op zijn verzoek. Hellemans schreef met dit doel ook Kindergebedeke voor Vlaanderen. Haar activiteit te Edegem (1921-1936) gold echter niet enkel de amnestie. In de Dietsche Bond vervulde zij, ondanks haar bedlegerigheid door kinderverlamming, bestuursfuncties op elk niveau, tot in het hoofdbestuur. Samen met Jetje Claessens en Oda Thiel stichtte zij de Kinderbondcentrale. Menig artikel van haar verscheen in Gudrun, waarvan zij de leiding had van mei 1933 tot november 1936.

Literatuur

G. Kauwenberghs, Bijdrage tot de geschiedenis van het Vlaamsch Nationaal verbond voor Vrouwen (1930-1940), VUB, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, 1980.

Verwijzingen

zie: katholieke Vlaamse meisjesbeweging.

Auteur(s)

Angela Dosfel-Tysmans; Luc Vandeweyer