Federatie van Vlaamse Kringen (FVK) – Rodenbachfonds

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 8 jan 2019 om 14:20 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

ontstond op 22 september 1981 uit een samengaan van lokale en regionale sociaal-culturele verenigingen. Deze waren opgericht in de stroom van Vlaams-nationale initiatieven die de heropbloei van het Vlaams-nationalisme na de Tweede Wereldoorlog kenmerkte. In de loop van de jaren 1970 waren op regionaal niveau, maar los van elkaar, verscheidene streekorganisaties werkzaam, zoals De Zuid-Vlaamse rondom Ronse, de Berthouderskring in het Mechelse en lokale groepen in Gent, Kortrijk, Antwerpen en het Pajottenland. Deze verenigingen streefden naar een regionale, provinciale en landelijke overkoepeling. De Zuid-Vlaamse, de Berthouderskring en de FVK-Brabant slaagden erin een erkenning en subsidiëring te verwerven als streekgeledingen. Op 1 januari 1984 werd de FVK als landelijke organisatie voor sociaal en cultureel vormingswerk erkend, evenals de provinciale geledingen van Antwerpen, Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. Bij de initiatiefnemers waren onder meer Etienne van Vaerenbergh, Joos Somers, Johan Beke en Germain de Rouck.

De FVK groeide uit tot een sociaal-culturele vereniging met een honderdtal erkende plaatselijke afdelingen, die vaak de naam van Vlaamse Kring of van een vooraanstaand figuur uit de V.B. kregen. Niet zelden leunden deze kringen aan bij de lokale Volksunie-afdelingen. De FVK noemde zich Vlaams-nationalistisch, democratisch en pluralistisch.

Voorzitters van de FVK waren Van Vaerenbergh (tot 1991), Bernhard Moens (tot 1993) en Hugo van der Cruyssen (tot eind 1996). Vanaf 1997 staat Jan Caudron aan het hoofd van de FVK.

De FVK beleefde verscheidene crisissen, waarin een aantal lokale groepen zich afscheurden. Naast persoonlijke tegenstellingen lagen vooral organisatorische en financiële kwesties aan de basis hiervan. Medestichters als De Rouck en Somers verdwenen na enige tijd, gevolgd door de lokale groepen waarop zij invloed hadden.

In 1988 werd een naamswijziging goedgekeurd, waardoor de vereniging zich FVK – Rodenbachfonds noemde. Zij sloot daarmee aan bij de reeds bestaande Vlaamse sociaal-culturele fondsen (Davidsfonds, August Vermeylenfonds, Willemsfonds).

Sinds 1982 gaf de vereniging het tijdschrift De Koerier uit.

Auteur(s)

Frank Seberechts