Dietsch Opvoedkundige Beweging (DOB)
werd in 1937 opgericht door Bert van Boghout, samen met Jef Cleybergh, Gustaaf van Velthoven en andere jonge onderwijzers uit de Antwerpse Stedelijke Normaalschool. Roza de Guchtenaere steunde het initiatief.
De vereniging wou alle Dietsgezinde leerkrachten samenbrengen in een geheim, hiërarchisch en onafhankelijk verband. De opvoeding diende volgens de DOB gereorganiseerd te worden in een Diets-nationale school, met ras, bodem en eer als grondslagen. De vereniging stelde zich anti-Belgisch en antisemitisch op. Vanaf 1939 verspreidde de DOB haar ideeën in het Dietsch Opvoedkundig Tijdschrift, met De Guchtenaere als verantwoordelijke uitgever. In februari 1940 werd het blad, samen met de organisatie, verboden. Arbeidsgemeenschappen behartigden binnen de vereniging onderwerpen als heimatkunde, raspolitieke opvoeding, geopolitiek en Germanenkunde. De DOB was vooral in en om Antwerpen actief en bereikte enkele honderden geïnteresseerden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapte de DOB in de collaboratie. Vanaf 1 december 1942 werd de naam gewijzigd in Volksch Opvoedkundige Beweging (VOB). In mei 1943 ging de VOB op in de Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap (DeVlag) als Werkgemeenschap voor Volksche Opvoeding. Na een conflict met de DeVlag-leiding in 1944 verdween Van Boghout.
Literatuur
E. Verhoeyen, 'Les Mouvements solidaristes', in Courrier hebdomadaire du CRISP, nr. 715-716 (26 mars 1976);
B. van Boghout, Mijn collaboratie en repressie. Wij zijn allen rebellen geweest, 1988.
Verwijzingen
zie: onderwijs (lager).